ANNONSE
Annonse

Hijab og andre håpløsheter

Nihilist-Ida mener ikke det samme om hijab som Humanist-Ida eller Militant Ateist-Ida.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2009 kl 07:49

Hijab i politiet = snikislamisering, i følge Siv Jensen. Hijab = omskjæring og tvangsekteskap, i følge Karita Bekkemellem. Under Frps landsmøte slo Per Sandberg fast at foreldre til småjenter med hijab kommer til å bli sendt ut av landet hvis partiet kommer i regjering. Jeg prøver å komme til enighet med meg selv om disse hijabgreiene. Alle de ulike personlighetene mine fikk mikrofonen etter tur. Her er referatet.

Nihilist-Ida:
Hijab? Åværsåsnilla. Det er bare en duk noen jenter som tror på Allah føler de må ha på hodet. De kan delta i OL i kunstløp med burka på så mye de vil for meg. De kan leke spøkelseskladda så mye de orker. Det er bare tekstil, et symbol som betyr masse for dem og ikke en skit for meg. Jeg driter i duken deres. Jeg bryr meg ikke. Om én politiberte vil ha duk under hatten, så gjerne for meg. Hun kan godt ha løsbart og lederhosen også for alt jeg bryr meg. Lurer på hvordan konservative, muslimske transvestitter ser ut? Haha, hva om Great Garlic Girls gjorde et niquabshow? Ja til transer i hijab! Der tror jeg du har standpunktet mitt, gitt.

Sosiolog-Ida:
Hijab? Det finnes ikke én hijab. Hege Storhaug og Per Sandberg snakker om hijab som et slags evig symbol med nøyaktig samme innhold, uavhengig av kontekst. Hijab pålagt av prestestyre i Iran er ganske annerledes enn hijaben til en nyfrelst, norsk muslim. For noen handler hijab om forholdet til Allah, for noen handler det mest om en identitet som kvinne, og for noen handler det om å vise fingeren til Frp. Utdannet, økonomisk uavhengig dame med hijab er ikke det samme som bitteliten jentunge i hijab. Samme innpakning, ulikt innhold. Korset rundt halsen på hip-hop-artisten betyr noe annet enn korset rundt halsen på Ludvig Nessa. Samme ting kan kjennes undertrykkende for noen og frigjørende for noen andre. Go figure.

Feminist-Ida:
Hijab? Skeptisk. Veldig skeptisk. Hijaben er bygget på prinsippet om at jenter må ta ansvar for gutters seksualitet ved å dekke seg til. Ærbare, muslimske kvinner skal dekke seg til for å ikke friste menn. Dét spørsmålet har jeg lyst til å diskutere med moderne, muslimske damer i Norge. Smarte, høyt utdannede norske muslimer er ikke tvunget til å gå med hijab, men det gjør ikke symbolikken i plagget mindre problematisk. "Hvorfor er det at menn blir tiltrukket av deg ditt ansvar og ikke mannens? Burde ikke han gått med bind for øynene hvis han ikke skulle kikke? Hallo?"

Humanist-Ida:
Hijab? Menneskerettighetene gir folk religionsfrihet og frihet til å utøve religionen sin som de ønsker. Jeg er for moskéer, muslimske gravplasser, imamutdanning, muslimske privatskoler og halalmat i fengsler og på Rema slik vi har kirker, kristne gravplasser, Menighetsfakultetet, kristne privatskoler og fridager basert på kristne høytider. Å bruke hijab er en del av religionsfriheten. Vi kan kritisere islam, men vi skal også forsvare folk sin rett til å være praktiserende muslimer.

Militant ateist-Ida:
Hijab? Hijab suger. Islam suger. All religion suger. En bok skrevet av en gammel araber på syre gjør at massevis av unge jenter går med skaut på idag. Det er ingen rasjonell grunn til å tro at det sitter en Gud i skyene og insisterer på at du skal dekke til håret. Samtidig er det ingen vits i å bruke masse krefter på å diskutere skautet som fenomen. Vi må gå til roten av problemet: At folk tror på ting som ikke kan bevises, og ofte er enkle å motbevise.

Post kolonialist-Ida:
Hijab? En avsporing i debatten om integrering og islamofobi. Hijab er blitt symbolet på "ikke-vestlig" og på alt som er dårlig med islam for Hege Storhaug med venner. Vips, så er hijab synonymt med omskjæring, tvangsekteskap og steining av homofile. Det hjelper hverken på kampen mot omskjæring eller den berømmelige integreringen. Hijab blir omgjort til et symbol på at du ikke er norsk, en synlig silingsmekanisme. Jenter som snakker norsk, har utdannelse fra Norge og jobber i Norge blir ikke norske hvis de bruker hijab. Det skumleste med hijabdebatten er hva vi ser på som norsk og hva som oppleves som en trussel for "norske verdier".

Fashion-Ida:
Hijab? That's so hot! Jeg lurer på når trenden når Europa? Jeg så forresten en russejente med knall rosa pirate-bay-hijab i går. Såå gjennomført stilfuck, da!

Raddis-Ida:
Hijab? Det mest problematiske er at alle som skal mene noe negativt om hijab definerer seg som djerve, modige og politisk ukorrekte, at de tar bladet fra munnen for å snakke Roma midt i mot. Hvis noen kritiserer dem, er de ikke bare naive, blinde, tilhengere av overgrep og løper ærend for terrorister: De vil legge lokk på viktige utspill i debatten og er mot ytringsfrihet. De gjør det å være politisk ukorrekt til å være mer belastende enn å tilhøre minoriteten de angriper. Retorisk forsvarer Hege Storhaug og Nina Karin Monsen seg på samme måte.

--------

Sånn. Slik går debatten i hodet mitt. Da håper jeg alle dere som driver og inviterer meg til facebookgrupper med navn som "Ja til hijab", "Nei til hijab!", "Nei til brenning av hijab!" og "Heia hijabbrenning!" kan ta dere en bolle. Jeg melder meg ut.

Jeg lurer på når det å slåss mot et religiøst symbol ble det samme som å slåss mot vold mot kvinner, når det å slåss mot den ene dama som brant hijaben sin ble det samme som å slåss mot rasisme. Jeg lurer på når vi ble så tette i pappen at et religiøst symbol fra en Islam må ha en, evig betydning for alle som bruker det, mens vi aksepterer at merkelappen "kristen" rommer både Paven, Carola, Børre Knudsen, Gunnar Stålseth og Barack Obama.

Det betyr ikke at islam er fri for undertrykkende mekanismer eller at vi ikke har utfordringer i integreringspolitikken. Jeg bare nekter å godta konstruksjonen "hijab" = "islamifisering" = ytringsfrihet og demokrati i dass. På samme måte nekter jeg å godta at alle som uttaler seg krasst om islam må bekjempes med slagordet "Til kamp mot all rasisme". Jeg nekter å "velge side". Det er en fordumming av debatten, og det skaper et statisk fiendebilde som hindrer dialog.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook

Siste nytt i Kommentar Vis flere

Den største endringen i livssyns-Norge

Den største endringen i livssyns-Norge

KOMMENTAR: Norge har fått en liten andel muslimer, men det er ikke den mest dramatiske endringen når det gjelder tro og livssyn i Norge.

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

KOMMENTAR: – At folk byter ut samfunnskritikk eller systemkritikk med konspirasjonsteoriar er eit sjukdomstrekk, skriv Øyvind Strømmen.

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

DEBATT: Vi står overfor en utfordring når foreldre og de som skal ivareta oppdragerrollen ikke har sammenfallende interesser med samfunnet, konstaterer Mahmoud Farahmand.

Det er vinklingen, stupid!

Det er vinklingen, stupid!

KRONIKK: Fortell meg hvilke medier du leser, så skal jeg fortelle deg hvem du er.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.