Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lone Ree Milkær (Danmark), Jóhann Björnsson (Island) og Patrik Lindenfors (Sverige) gratulerer Human-Etisk Forbund – og Norge – med dagen.

Lone Ree Milkær (Danmark), Jóhann Björnsson (Island) og Patrik Lindenfors (Sverige) gratulerer Human-Etisk Forbund – og Norge – med dagen.

Gratulerer Norge, for at dere har Human-Etisk Forbund!

Nordiske humanister er takknemlige

Det har stor betydning i våre nasjonale diskusjoner at vi kan henvise til et annet nordisk land der utviklingen er så langt foran, skriver Lone Ree Milkær, Jóhann Björnsson og Christer Sturmark.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2016 kl 13:24

KOMMENTAR: På mange måter ligner de nordiske landene hverandre. Men det er kanskje mer utenpå en innenfra? Ser vi stort på det, har vi ganske mye til felles; vi har en felles forståelse av velferdsstaten, en felles mentalitet og en felles historie – noen deler mer krigersk enn andre.

Men på ett avgjørende punkt kan vi andre se med misunnelse på forholdene i Norge; Human-Etisk Forbunds suksess med sine 85.000 medlemmer, 250.000 konfirmanter og status i den offentlige debatt.

Det er selvfølgelig mange komplekse grunner til at humanismen har hatt så mye større gjennomslag i Norge enn i de andre nordiske landene, men en av grunnene er det utrettelige og profesjonelle grunnarbeidet gjort av et forbund bestående av engasjerte og dedikerte mennesker.


I disse dager kan Human-Etisk Forbund feire 60-årsjubileum og vi vil gjerne benytte anledningen til å si: Takk!

I de andre nordiske landene står vi på forskjellige trinn på den veien som Human-Etisk Forbund har gått gjennom de siste 60 årene. I Sverige er kirke og stat adskilt og Humanisterna har en vesentlig stemme i samfunnsdebatten. I Island har Sidmennt vigselsrett og får økonomisk støtte av staten, mens i Danmark er Humanistisk Samfund i ferd med å ta sine første skritt i kampen for likestilling og anerkjennelse for livssyn.

Som livssynshumanistiske organisasjoner har vi alle fått uvurderlig hjelp, sparring og støtte fra kompetente og dyktige ansatte og tillitsvalgte fra Human-Etisk Forbund underveis.

Det har stor betydning i våre nasjonale diskusjoner at vi kan henvise til et annet nordisk land hvor utviklingen er så langt foran når det gjelder likestilling av livssyn, og hvordan den humanistiske stemmen er så integrert i offentlige debatt.

Blant annet er arbeidet med «Det livssynsåpne samfunn» forbilledlig. Det samme må kunne sies om den helt nødvendige plassen Human-Etisk Forbunds seremonier har i mange nordmenns liv – la oss igjen nevne de 250.000 konfirmantene!

I en tid hvor humanisme, ateisme og kritisk tenkning stadig blir sett på som en utfordring mange steder i verden, er Human-Etisk Forbund også en viktig stemme i den internasjonale humanistbevegelsen. Human-Etisk Forbund fungerer som et eksempel på at det kan være nyttig å ha forbilder som lever etter idealene.

Det er fortsatt mange humanistiske utfordringer å ta fatt i, både i Norden og ute i verden. Vi gleder oss til å samarbeide med Human-Etisk Forbund de neste 60 årene for å skape et mer humanistisk Norden, og en mer humanistisk verden.

Takk for at dere er et forbilde for de andre humanistorganisasjonene i Norden. Takk for at dere går først og har mot til å skape diskusjon om livssyn og likestilling. Takk for at dere er et eksempel på at det å ta stilling til livssyn er en essensiell del av et samfunns etiske landskap.

Og til slutt: Gratulerer Norge med at dere har Human-Etisk Forbund – en stemme som fortsatt vil være en viktig stemme i samtale og visjoner om det livssynsåpne samfunn.

Med hilsener fra

Oversatt fra dansk av Even Gran

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus