Enden er nær!

# Tekst: Øyvind Strømmen Publisert: 28.3.2008 Er du forberedt? 1. april nærmer seg, og som vanlig kommer avisene til å være fulle av historier som er...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.03.2008 kl 10:35

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Øyvind Strømmen har vært inne på en obskur engelsk nettside og funnet et ganske oppsiktsvekkende dommedagsprofeti fra en "norsk politiker".

Tekst: Øyvind Strømmen
Publisert: 28.3.2008

Er du forberedt? 1. april nærmer seg, og som vanlig kommer avisene til å være fulle av historier som er akkurat litt for utrolige til at det går ann å tro på dem. Men jeg har en enda bedre en: historien om aprilspøken som ble forsinket.

På slutten av syttitallet sendte den britiske tv-kanalen Anglia Television en serie populærvitenskaplige dokumentarer, Science Report. Den aller siste episoden skulle sendes 1. april 1977, og hadde det ikke vært for en streik, så hadde det hele sannsynligvis gått ganske ubemerket for seg. Selv om episoden, som bar navnet «Alternative 3», hadde samme utseende som resten av serien var nemlig historien en aprilspøk av det heller ville slaget:

'Dokumentaren' fortalte om hvordan en rekke fysikere, ingeniører, astronomer og andre hadde forsvunnet eller blitt drept på mystiske vis. En av dem het professor Ballantine, og før han forsvant overleverte han en videokassett til en venn. Men når videokassetten spilles av er det bare statisk snø å se. Mystisk.

I dokumentaren kommer det imidlertid frem at de forsvunne forskerne er med på en felles amerikansk-sovjetisk plan. De aktuelle forskerne har nemlig fått tatt del i en stor hemmelighet: jorden vil snart ikke være beboelig lenger, på grunn av forurensning og dramatiske klimaendringer. De mektige kreftene i den amerikansk-sovjetiske eliten planlegger en redningsaksjon for seg selv og andre heldige. Tre alternativer blir skissert: 1. å detonere atombomber i stratosfæren for å la forurensningen slippe unna (oisann! Har vi her løsningen på den globale oppvarmingen?), 2. å bygge et enormt underjordisk kompleks, 3. å stikke av til Mars.

'Dokumentaren' «Alternative 3» tar selvsagt for seg dette tredje alternativet, og som kulturhistorisk dokument er den vel verdt å se. Det er imidlertid historien etter filmen som er mest interessant. På grunn av streiken ble ikke filmen sendt før i juni 1977 - med ett ble spøken mer troverdig. Året etter kom bokversjonen. Om ikke annet bet en hel del konspirasjonsglade på. Det gjør de stadig.

«En norsk politiker»
Du har antagelig ikke hørt om det jeg skal fortelle deg om nå, og det bør du egentlig være veldig glad for, for det betyr at du ikke har kastet bort tiden på besøke altfor mange underlige nettsider.

Det har imidlertid jeg, og forleden kom jeg over en engelskspråklig nettside der to påståtte brev fra en anonym norsk politiker var publisert. Brevene er ganske nylige, og kan fortelle oss om hva som skal skje framover mot 2012: I 2009 skal Frp komme i regjering, og Siv Jensen bli statsminister (dette er visstnok avgjort på forhånd, forteller den «anonyme norske politikeren», alle norske valg er nemlig bare juks).

Etter at Frp har kommet i regjering går det omtrent som SV har sagt hele veien: tre år senere går verden rett til helvete. Annetsteds på samme nettside finner jeg forklaringen: En mystisk mørk sol vil gjøre det ulevelig på jordoverflaten; og er den egentlige grunnen til global oppvarming.

Men vår venn politikeren kan fortelle at eliten har en utvei: Rundt to millioner nordmenn skal huses i hemmelige militære undergrunnsanlegg (resten skal opplagt nok lide en grusom skjebne). Du kjenner kanskje igjen alternativ 2 ovenfor? Teorien kompletteres med en øyevitneberetning, fra den samme politikeren, om en militærleir komplett med mystiske symboler og et rart alfabet.

Du tror kanskje denne fortellingen i seg selv er en slags aprilsnarr, noen dager for tidlig ute - en skrøne om konspiranoia som jeg har funnet på? Kast gjerne bort noen minutter på nettsiden selv. Håper du som meg at Dan Brown skal skrive en roman om dette? Sukk. Det ville være nesten like bra som den gangen X-Files var i Norge.

Det aller beste er imidlertid en referanse jeg også kom over på de samme nettsidene. Der står det:

Forskere som har gått gjennom påstandene i det beryktede TV-programmet Alternative 3 har konkludert med at programmet var juks. [...] Men det ser ut til at programmet kan ha vært tilfeldig desinformasjon heller juks per se. Noen av begivenhetene det fortelles om i programmet har markerte likhetstrekk med scenarioet som legges frem her.

Falsk, men riktig, altså. Aprilsspøken som ble forsinket har faktisk enda ikke gått ut på dato.

Noen historier er rett og slett litt for gode til å passe andre steder enn i thrillerromaner. Og det gjelder ikke bare 1. april. Det gjelder hele året rundt.

Siste nytt i Kommentar

Den konspirasjonsteoretiske terroristen

KOMMENTAR: – Man kan ikke forstå hvorfor Breivik begår den terroren han faktisk begår, uten å forstå konspirasjonstenkningens rolle i hans ideologiske univers, fastslår Arnfinn Pettersen.

– Jeg opplever Den norske kirke som usolidarisk

KOMMENTAR: Saklig begrunnet forskjellsbehandling handler om å løfte en svakere stilt part – ikke om å styrke den som allerede er sterkest, skriver Bente Sandvig.

Stiftet en sekulær religion som tilba Menneskeheten

NY SERIE OM HUMANISMENS TENKERE: Auguste Comte var ateist og så teologi som lite annet enn dårlig vitenskap. Han ønsket en ny, positivistisk religion – med eget presteskap og kirkebygg – som tilba Menneskeheten.

 
Stå opp for Sumaya på 8. mars!

Vi som er del av en humanistisk religionskritisk bevegelse bør føle oss forpliktet til å stå opp for kvinner som Sumaya Jirde Alis rett til å ytre seg uten å bli møtt av hets og trusler.

Den farlige flokken

LANGLESING/KOMMENTAR: I en tid der demokratiet demonteres og populismen blomstrer, er flokken en farlig metafor å la seg forblinde av, skriver Bård Larsen i første utgave av sin spalte «Bekymringsmeldinger».

– En kraftfull demonstrasjon av historiefagets relevans for forståelsen av vår samtid

BOKANMELDELSE: Terje Tvedt har skrevet en bok som fortjener oppmerksomheten den har fått, fastslår historieprofessor Paul Knutsen i sin grundige omtale.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse