Shoaib Sultan: En avklaring

Ordførerkandidat for De Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, skriver om sitt syn på homofili. FOTO: Miljøpartiet De Grønne

Shoaib Sultan: En avklaring

– Likestilling og likeverd for alle borgere er noe som er sentralt i dette samfunnet, og noe som opptar meg; homofile er ingen unntak, skriver Shoaib Sultan i dette debattinnlegget.

Tekst:

Publisert:

Jeg har hele tiden ment at alle skal ha samme rettigheter og menneskeverd som andre, homofile er ingen unntak. Det står jeg fast ved. Jeg er medlem av, og representant for, et parti som har et av de mest vidtfavnende programmene for LHBTI rettigheter.

De siste dagene har det på sosiale medier blitt tatt frem en gammel sak angående mitt syn på homofili. Det er en gammel sak som jeg har svart på mange ganger. Likevel kommer det igjen. I fra enkelte har det kommet i form av anklager som det er lett å oppfatte som forsøk på en svertekampanje, det tåler jeg politisk og som offentlig person. Når noen bevisst tillegger meg meninger jeg ikke har, med en tvilsom agenda i bakgrunn, synes jeg imidlertid det er viktig å svare.

Når noen bevisst tillegger meg meninger jeg ikke har, med en tvilsom agenda i bakgrunn, synes jeg imidlertid det er viktig å svare.

Et fullstendig og dekkende svar

Det er viktig for meg å anerkjenne at dette spørsmålet har også blitt reist fra andre i form av ærlige spørsmål om hva jeg i realiteten mener om dette, disse personene fortjener også et svar. Det er viktig også å få frem at saken opprinnelig ikke var noe jeg tok opp med mediene eller hadde som en «kampsak», men noe som kom på grunn av at et styremedlem i Islamsk råd hadde blitt spurt om dødsstraff i Iran, hvor han ikke hadde villet svare. Det hele kommer selvsagt opp i forbindelse med at jeg er Miljøpartiet de Grønne sin kandidat til ordførervervet i Oslo, av respekt for velgere velger jeg å gi et fullstendig og dekkende svar, selv om jeg har svart på det mange ganger før.

Var generalsekretær ikke leder

Først en rolleavklaring. Det har blitt påstått at jeg har vært leder i Islamsk Råd Norge, noe som ikke medfører riktighet. Jeg var ansatt som generalsekretær, altså med ansvar for ledelse av administrasjonen og den daglige driften. Samtidig setter man vedtatte retningslinjer i live, og er et talerør for medlemmene. Uttalelsene jeg har kommet med i denne forbindelse, har vært i regi av å være generalsekretær i Islamsk Råd Norge. En generalsekretær utrykker ikke alltid hva han selv mener, men fremmer det synet det sittende styre har.

Som generalsekretær for en organisasjon som representerte trossamfunn var det heller ingen journalister som lurte på hva jeg mente, men hva trossamfunnene mener. Jeg tok avstand fra trakassering, vold eller avstraffelse på bakgrunn av legning, fordi det var viktig for meg personlig å slå det fast, og jeg oppfattet det som viktig for mange i styret å ta avstand fra slikt når vi så voldsepisoder mot homofile. Så har jeg presentert hva de mener om dette, og hvor de da mente at det er en «synd».

Likestilling og likeverd for alle borgere er noe som er sentralt i dette samfunnet, og noe som opptar meg; homofile er ingen unntak.

Sekulært samfunn

Vi lever i et sekulært samfunn som er styrt av demokratiske lover og regler. Likestilling og likeverd for alle borgere er noe som er sentralt i dette samfunnet, og noe som opptar meg; homofile er ingen unntak. Mellommenneskelige relasjoner bygges ikke ensidig ut fra religiøs bakgrunn, men gjennom toleranse, respekt og aksept av hverandre. Her er det viktig å bygge kunnskap og kjennskap til andre mennesker.

Liberale muslimske tolkninger

Det jeg på den tid saken kom opp ikke var klar over, var at det finnes tolkninger som bygger bro mellom religionen og homofili. I møte med muslimske homofile jeg har møtt i etterkant er det nettopp slike tolkninger, som blant annet sørafrikanske Muhsin Hendricksi eller amerikanske Daayiee Abdullah står for, som jeg har henvist til for de som rives mellom religion og legning og trenger hjelp til å få det til å gå opp. Jeg ser at det er en vei som andre religiøse grupper har gått før, men det er en arena for teologer, noe jeg hverken er, eller har tenkt å bli.

Fruktbart samarbeid med Skeiv Verden

Mitt personlige ståsted, som aldri egentlig har vært oppe tidligere, handler i grunnen veldig lite om det teologiske spørsmålet hvor dette defineres som synd. Jeg har hatt et fruktbart samarbeid med Skeiv Verden som har lært meg mye mer om de faktiske utfordringene og problemene enkeltmenneskene her står ovenfor, og jeg er ydmyk i møte med dette som en politiker og aktivist som jobber mot diskriminering og for rettigheter på et bredt perspektiv. Så har vi en diskusjon om rettigheter og menneskeverd. Jeg har hele tiden altså ment at alle skal ha samme rettigheter og menneskeverd som andre, homofile er ikke unntatt. Det står jeg fast ved. Jeg er medlem av, og representant for, et parti som har et av de mest vidtfavnende programmene for LHBTI-rettigheter. At jeg velger å stå på nettopp dette partiets valglister er ikke tilfeldig da det å jobbe mot diskriminering uansett begrunnelse, er veldig viktig for meg.

Jeg er medlem av, og representant for, et parti som har et av de mest vidtfavnende programmene for LHBTI-rettigheter.

Prinsipielt imot dødsstraff

Når det gjelder dødsstraff, er jeg prinsipielt imot dette. Jeg har signert og deltatt i kampanjer mot dødsstraff ulike steder i verden. Med dette utgangspunktet så er det vanskelig å ta på alvor anklagene om at jeg skulle være for dødsstraff for homofile. Bare for å være overtydelig, jeg er imot dødsstraff for homofile. Denne debatten har jeg tatt mange ganger siden dette kom opp, og er klar over at vil fortsette å komme. Jeg håper at svaret er tydelig nok for alle som vil høre, de som ikke vil kan man dessverre neppe gjøre noe med.

Shoaib Sultan er rådgiver ved Antirasistisk senter og ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Fakta

Homofili- og hattediskusjonen

I forrige uke delte Human-Etisk Forbunds (HEF) styreleder, Tom Hedalen, et sju år gammelt Fritanke.no-intervju med Shoaib Sultan, daværende generalsekretær i Islamsk Råd Norge, på Facebook. I intervjuet uttaler Sultan seg som generalsekretær og tittelen er «– Homofili er synd, men dødsstraff er feil». Hedalen omtalte intervjuet som et argument mot å stemme på Miljøpartiet De Grønne, siden Shoaib Sultan i dag er ordførerkandidat for partiet i Oslo.

Hedalen fikk flere reaksjoner, både fra De Grønne-sympatisører og -aktive, samt fra HEF-medlemmer. Hedalen bedyret at han mente seg som privatperson og ikke som styreleder i HEF eller som partimedlem i Venstre. Fritanke.no skrev om saken i forrige uke.

Sultan mente Hedalen laget en lov for seg og en for ham, der Hedalens private mening for all del ikke måtte tolkes som hans mening som HEF-leder, mens Sultan uttalelser som ansatt generalsekretær i Islamsk råd for sju år siden ble tolket som hans private meninger.

Siste nytt i Debatt

Vi kan da virkelig bedre enn dette?

DEBATT: Nestleder i Humanistisk Ungdom synes Hedningsamfunnet bør ha annet å gjøre enn å gå etter ateistiske politikere som sier en bønn.

Biskop svarer Sandvig: Kirken og skolegudstjenestene

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin mener seg misforstått i Vårt Land-artikkelen Bente Sandvig, fagsjef i Human-Etisk Forbund, siterer.

Skolegudstjeneste = gudstjeneste minus kristendom?

– Skolegudstjenester kan uansett tilpassing aldri bli inkluderende, skriver nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

 
Grue har misforstått kampen for aktiv dødshjelp

– Vi kjemper ikke for et samfunn der staten skal hjelpe alle til å dø hvis lykkeindeksen ikke holder mål, skriver Ole Peder Kjeldstadli, styreleder i Foreningen Retten til en verdig død.

HEF-medlem Åsne Tveito er kritisk til at Human-Etisk Forbund ga seminarplass til filosof Ole Martin Moens tankegods om forbedring av menneskerasen.

Morten Horn framstår selv som en humanistisk «yppersteprest»

Anniken Fleisje mener Morten Horn selv postulerer ett syn på krig og livssynsbetjening som den rette humanisme. OPPDATERT: Les Morten Horns svar.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!