Line Harsheim: Gjør døren høy, gjør porten vid

#Hvis et styremedlem aldri kan delta i en uformell debatt som indirekte eller spontant dreier seg om HEF uten å skjule seg bak et feigt slør av anonym...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2008 kl 14:29

Hvis et styremedlem aldri kan delta i en uformell debatt som indirekte eller spontant dreier seg om HEF uten å skjule seg bak et feigt slør av anonymitet, skjønner jeg at Sara Azmeh Rasmussen synes at det er lavt under taket, skriver Line Harsheim.

Publisert: 11.3.2008

Det er veldig trist at Sara Azmeh Rasmussen trekker seg fra styret i HEF. At hun også melder seg ut av HEF er mer enn trist; det viser at Sara Azmeh Rasmussen har rett i at det ikke er takhøyde og rom for meningsforskjeller i HEF. Hun er nå presset ut av HEF's hovedstyre fordi hun har deltatt i en uformell internet-diskusjon.

Sara Azmeh Rasmussen var en ganske perifer deltaker i debatten på document.no. Azmeh Rasmussen startet ikke debatten og hadde bare noen få innlegg. Lars Gule deltok også i debatten, og i motsetning til Azmeh Rasmussen var han meget aktiv. Tidlig i debatten kom et ganske skarpt og kritisk innlegg mot HEF generelt, og mot HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen spesielt, fra en anonym deltaker. Lars Gule gikk sterkt imot denne kritikken. Azmeh Rasmussens innlegg støttet kritikken mot Jens Brun-Pedersen.

Det var det hele. Såvidt jeg kunne se fremgikk det ikke av Sara Azmeh Rasmussens innlegg at hun var styremedlem i HEF. Jeg oppfattet henne som en meningsberettiget privatperson i debatten i document.no, på linje med Lars Gule og de andre debattantene. Her har vi å gjøre med en uformell internet-debatt, hvor mange av debattantene var anonyme.

Hvis et styremedlem i HEF aldri kan delta i en uformell debatt som indirekte eller spontant dreier seg om HEF uten å skjule seg bak et feigt slør av anonymitet, skjønner jeg at Sara Azmeh Rasmussen synes at det er lavt under taket. Under slike betingelser blir det vanskelig å være styremedlem med egne tanker i HEF.

Paradoksalt nok oppfordret Lars Gule kritikerne til å melde seg inn i HEF og å delta aktivt i et lokallag, slik at de kunne påvirke HEF innenfra. Dette er vel nøyaktig hva Sara Azmeh Rasmussen har forsøkt. Men hva har skjedd med henne? Har hun blitt gitt anledning til å påvirke? Sara melder seg inn i HEF og deltar kanskje aktivt i sitt lokallag. Lokallaget er sannsynligvis begeistret for dette nye, engasjerte medlemmet, og hun får derfor reise som deres representant til årsmøtet. Her blir hun valgt inn i sentralstyret, trolig fordi hun er aktiv og engasjert. Men fra dette øyeblikket er også Saras kritiske røst lagt død. Hun ønsker å få gehør for sine synspunkter men har ikke støtte fra de andre styremedlemmene. Hun kommer naturlig nok i opposisjon. Hun får i tillegg beskjed om at hun ikke kan gi uttrykk for sin frustrasjon. I styret har Sara kommet i en konflikt mellom egne synspunkter og lojaliteten til en enhetlig fasade utad. Hun må naturlig nok forkaste fasaden for å beholde sin integritet.

Arnfinn Pettersen gir oss sin mening om denne saken i Et styrevervs begrensninger. Ifølge ham bør man bli ansatt i HEF hvis man ønsker å ha innflytelse. Det er vel å sette saken på hodet. Man burde bli medlem av HEF for å ha inflytelse, ikke ansatt. Og det var jo akkurat dette Sara Azmeh Rasmussen gjorde. De ansatte er betalt for å gjøre det styret bestemmer. At de ansatte skal kunne "forme forbundet i sitt bilde" som Pettersen kaller det, er absurd.

På Fritanke.no har Arnfinn Pettersen, via sin blogg, nærmest ubegrenset mulighet til å utfolde seg, enten sakene er aktuelle saker for HEF, eller bare mer eller mindre tåpelige innlegg om forhold i det norske samfunn. Jeg antar at de fleste utspill ikke har vært drøftet i styremøter, men er hans egne, personlige meninger om dette og hint. Burde vi ikke ha gitt Sara Azmeh Rasmussen samme mulighet til å presentere sine synspunkter og til å skape debatt? Kanskje et styreverv ikke var noe for henne. Burde vi ikke allikevel ha tatt vare på henne slik at hun kunne være en viktig bidragsyter i HEF?

Det er 80.000 organiserte muslimer i Norge. Det er 72.000 medlemmer i HEF. Nesten hver eneste dag blir det skrevet noe om muslimer og islam i norske aviser. HEF hører vi sjelden noe om. Sara Azmeh Rasmussen bidro til at HEF igjen kom på dagsorden.

Hele denne saken startet med en kronikk i Aftenposten. Det var en kronikk om meningsterror. Er ikke det som har skjedd med Sara Azmeh Rasmussen nøyaktig samme form for meningsterror som Usman Rana beskriver?

Line Harsheim

Siste nytt i Debatt Vis flere

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

DEBATT: På grensen til majoritetsarroganse

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund støtter et forslag som går hardt utover mindre livssynssamfunn, men overhode ikke rammer forbundet selv. Det lukter majoritetsarroganse, mener nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

– Vi må kunne kalle et forbud for et forbud

– Vi må kunne kalle et forbud for et forbud

DEBATT: Debatten rundt Humanistisk ungdoms omskjæringsvedktak, gjør at seieren ikke smaker så godt som det burde, skriver Øistein Sommerfeldt Lysne.

– Tradisjonsargument for omskjæring er ufornuftig

– Tradisjonsargument for omskjæring er ufornuftig

DEBATT: Rituell omskjæring av guttebarn er en flere tusen år gammel tradisjon, men holder det som argument for?

Hvorfor sponser staten alternativbransjen?

Hvorfor sponser staten alternativbransjen?

DEBATT: Heidi Maria Lundbye synes alternativbransjen bør begynne å betale moms. Det gjør den ikke i dag.

– Forhuden har en funksjon, også for kvinner

– Forhuden har en funksjon, også for kvinner

DEBATT: – Personlig har jeg ikke hatt sex med mange omskårede menn, men noen er det blitt. Jeg har dog hatt endel sex med intakte menn. Min preferanse er helt klart en intakt penis, skriver Yvette Mariann Stornes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon