Kirsten E. L. Elgstøen: Uklokt å legge ned Frihetsaksjonen

#Frihetsaksjonen burde heller trappes opp og utvides, med fokus på flere menneskerettsovertramp i religionens navn. Publisert: 30.4.2008 Jeg leser a...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2008 kl 10:21

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Frihetsaksjonen burde heller trappes opp og utvides, med fokus på flere menneskerettsovertramp i religionens navn.

Publisert: 30.4.2008

Jeg leser at HEFs hovedstyre har vedtatt å legge ned Frihetsaksjonen. Det synes jeg er meget beklagelig og uklokt.

Frihetsaksjonen har vært et innslag i konfirmantkursene i fem år, på frivillig basis. De innsamlede beløpene har økt disse årene og det ligger an til rekord i år, til tross for at konfirmanttallet har gått ned. Å legge ned noe som viser en stigende kurve virker underlig, mildt sagt. En spør seg selv om hovedstyrets medlemmer, med unntak av Mari-Marthe Apenes som stemte imot, har vært i kontakt med de som har jobbet med aksjonen, kursledere såvel som konfirmanter, og sett hvordan dette har fungert.

De siste to årene har jeg vært kursleder for konfirmanter, og det klart mest engasjerende i kursopplegget var nettopp Frihetsaksjonen. Da følte konfirmantene at de virkelig var med på noe som betydde noe, at de kunne involveres i en sak som går direkte ut på å ivareta menneskerettighetene og utøve humanisme i praksis.

Mange av øvelsene som en iherdig gruppe (med Kirsten Resaland i spissen) har laget for å bygge opp mot aksjonen ("koffertene") har vært usedvanlig gode å bruke, og konfirmantene har gitt tilbakemelding på at de syntes dette var bra og interessant.

Mye av det andre som finnes f.eks. i Kurslederhåndboken blir traurig og "skoleaktig" i forhold. Mye er rett og slett for akademisk, for "vanskelig", for "fjortisene". Med den skoleerfaringen de har bak seg kan en ikke forutsette at de plutselig skal være motiverte for å sitte stille i timevis og høre på foredrag eller føre dype samtaler, de færreste har trening i det. Her kom Frihetsaksjonen inn som et utmerket alternativ, de kunne bruke noe av tiden til noe nyttig, aktiviseres, og fikk mange tanker i ettertid, mange temaer til videre oppfølging senere i kurset.

Jeg tror at hvis en skal engasjere "fjortiser" og virkelig mener at et kurs i humanisme forut for en humanistisk konfirmasjon skal gi ungdommene noe mer ballast enn f.eks. en kristen konfirmasjonsforberedelse gir, er nettopp Frihetsaksjonen et utmerket middel for å gi dem dette, de bryr seg, de gjør en innsats som utgjør en forskjell for de som får hjelp gjennom aksjonen. Det betyr mye.

Det er først dette siste året jeg har registrert noe videre medieoppmerksomhet om aksjonen, f.eks. Akershus-konfirmanter i Frokost-TV sammen med Åse Kleveland, og jeg håpet dette var signal om en større satsing. For det er her det mangler mest. At Frihetsaksjonen er kommet i skyggen av andre, større innsamlinger, skyldes etter min mening for lite satsing i markedsføringen. Tiggerbrev til HEFs medlemmer og en liten link på hjemmesiden for konfirmantene er ikke nok. Det burde i det minste stå på forsiden.

Mange ildsjeler har lagt ned mye engasjement og tildels ulønnet arbeid i Frihetsaksjonen. At Hovedstyret setter en strek over dette virker arrogant og demoraliserende. Aksjonen burde heller trappes opp og utvides, med fokus på flere menneskerettsovertramp i religionens navn som foregår også andre steder på kloden.

Jeg vil innstendig be hovedstyret revurdere sin beslutning, alternativt håper jeg at landsmøtet stemmer imot.

Kirsten Elisabeth Lunde Elgstøen
adjunkt m/tilleggsutdanning
underviser i norsk og spansk
kursleder for humanistiske konfirmanter
kulturformidler

Siste nytt i Debatt

– Forhuden har en funksjon, også for kvinner

DEBATT: – Personlig har jeg ikke hatt sex med mange omskårede menn, men noen er det blitt. Jeg har dog hatt endel sex med intakte menn. Min preferanse er helt klart en intakt penis, skriver Yvette Mariann Stornes.

Vet HU-lederen hva et overgrep er?

DEBATT: – Jeg anbefaler HU-lederen å lytte til stemmene til menneskene som har blitt frarøvet deres kroppslige autonomi, skriver Paul Omar Lervåg.

Mindretallsvern og den farlige menneskeflokken

DEBATT: – Vi trenger å snakke om både populismen, det liberale demokrati, demokratiets skyggesider og vår sivilisasjons fremtid, ikke stikke noen av disse temaene under stol.

 
Noen tok til vettet

DEBATT: Jens Brun-Pedersen mener HEF bør tenke nøye gjennom Abbas og Fozia Butt-saken før de bestemmer seg om kirkeasyl. – Den viser at vi trenger sikkerhetsventiler i samfunnet, mener han.

Ronnie Johanson: Svar til Per Bjarne Ravnå om den historiske Jesus

DEBATT: Ronnie Johanson takker for fair behandling i Per Bjarne Ravnås bokanmeldelse og svarer på noe av kritikken.

Kirkeasyl – en nødvendig sikkerhetsventil

DEBATT: Jeg er prinsipielt enig i argumentene mot kirkeasylordningen. Likevel er jeg imot at Human-Etisk Forbund skal engasjere seg for å avskaffe kirkeasylordningen nå, skriver hovedstyremedlem i HEF, Christian Lomsdalen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse