Hall Trøan Galaaen: Kjell Horn har mye rett i sin kritikk

Hall Trøan Galaaen, tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund (1981-1983), forsvarer i dette innlegget Kjell Horns kritikk av Human-Etisk Forbund. ...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2008 kl 11:45

Hall Trøan Galaaen, tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund (1981-1983), forsvarer i dette innlegget Kjell Horns kritikk av Human-Etisk Forbund.

Publisert 30.6.2008

Kjell Horn har skrevet ei bok han kaller SVIK - FRA HUMAN - ETIKK TIL HUMANISME. (Kolofon forlag). Kjell Horn var i sin ungdom med på stiftelsen av Human-Etisk Forbund i 1956 og har siden vært medlem.

Kjell Horn har gjort glimrende arbeid for forbundet der han har fått slippe til, spesielt i forbindelse med livsynsundervisningsspørsmål. Men han er av Levi Fragell forsøkt holdt utenfor, Levi skal ha sagt at det er nok med én Horn i HEF. I Dagbladet for 20.06.04 har HEFs pressesjef Jens Brun Pedersen et innlegg hvor han anvender uttrykket "disse Horn-etterkommerne" i negativ betydning. Familien Horn mobbes av HEF og hvem har ansvaret for det?

Horns bok er blitt anmeldt på Fritanke.no av redaktør Kirsti Bergh under headingen "Ondsinnet historieskriving" og en til dels "uetterrettelig drittpakke" rettet mot ledelsen i forbundet etter Kristian Horn og i særdeleshet mot Levi Fragell. Når det gjelder uttrykket "drittpakke" må det skyldes at redaktøren nærmest har gått fra konseptene.

Påstanden om uetterrettelighet faller på sin egen urimelighet. Boka er rikt utstyrt med litteratur- og andre kildehenvisninger som dokumentasjon for teksten, nemlig ca. 125!

Horns hovedærend med boka er at forbundet må få beholde sitt nåværende navn. Han anser at humanetikk slik begrepet er definert fra starten, er et mer treffende uttrykk for forbundets ståsted enn humanisme. Dette er sannsynligvis en utbredt oppfatning blant forbundets medlemmer i dag, til tross for den snikhevdelsen av benevnelsen humanisme som under Levis ledelse har funnet sted.

Dernest mener Horn at forbundet har utviklet unødige sekttendenser ved å omgi seg med ritualer spesielt for forbundets medlemmer. Ritualene bør etter Horns syn kalles borgerlige og gjelde for alle borgere uansett livssyn - som et medborgerskap - og overtas, drives og bekostes av staten. Skal det lykkes, må det arbeides seriøst for et slikt resultat. Her mener Horn forbundet har forsømt seg og har utviklet seg i sekterisk retning.

Et tredje synspunkt Kjell Horn gir til kjenne, er at Levi Fragell, med sin bakgrunn fra pinsemenigheten, har opptrådt som en forstander, en åndelig leder for hele forbundet slik rådspresident Øystein Flack i sin utredning av 1988 har skrevet. Utredningen er oversendt forbundet og skal være tilgjengelig der.

Horns anklage at Levi har hatt en tendens til å trekke i flere tråder enn de som har vært hans tildelte jobb, står på solide bein. Det behøver jeg ikke gå til andre for å bevise. Jeg har dokumentert det ettertrykkelig i min bok "I livssynskampens brennpunkt, humanetikk i praksis".

I et møte, hvor jeg ikke var tilstede, avslørte Levi seg totalt i det han utbrøt: "Vi må bli enige om hvordan vi skal kvitte oss med Hall". Levi var da generalsekretær og jeg var landsmøtevalgt formann for forbundet, etter at selveste Kristian Horn hadde overtalt meg til å stille.

Hadde en kommunal generalsekretær, en rådmann, vært så dum og freidig i et kommunalt utvalg og be om at man må bli enige om hvordan man skal bli kvitt ordføreren, ville det fort blitt slutt på rådmannsjobben. Men slik fungerer ikke demokratiet i Human-Etisk Forbund.

Levi hadde som pinsevennpredikant lært seg alle knep og kunne manipulere folk dit han ville. Han skrøt av dette offentlig og det står å lese i VG for 28.08.82. Oppskriften fungerer åpenbart også på humanetikere, sjøl om jeg gjorde Levi oppmerksom på at den slags øvelser ikke hørte hjemme i Human-Etisk Forbund.

Jeg vil avslutte dette innlegg på følgende måte:

  • Jeg oppfordrer forbundets medlemmer å skaffe seg Kjell Horns bok og lese den grundig.

  • Det er stor synd at en så god ide som Human-Etisk forbund skulle forvitre så sterkt i etisk forstand.

  • Det er ikke stor hjelp i å bli mange, når forbundet tar skade på sin sjel.

  • Kjell Horn har dessverre mye rett i sin kritikk.

Hall Trøan Galaaen
Larvik 28.06.08

-----------------------------

Les mer:

Siste nytt i Debatt Vis flere

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

DEBATT: På grensen til majoritetsarroganse

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund støtter et forslag som går hardt utover mindre livssynssamfunn, men overhode ikke rammer forbundet selv. Det lukter majoritetsarroganse, mener nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

– Vi må kunne kalle et forbud for et forbud

– Vi må kunne kalle et forbud for et forbud

DEBATT: Debatten rundt Humanistisk ungdoms omskjæringsvedktak, gjør at seieren ikke smaker så godt som det burde, skriver Øistein Sommerfeldt Lysne.

– Tradisjonsargument for omskjæring er ufornuftig

– Tradisjonsargument for omskjæring er ufornuftig

DEBATT: Rituell omskjæring av guttebarn er en flere tusen år gammel tradisjon, men holder det som argument for?

Hvorfor sponser staten alternativbransjen?

Hvorfor sponser staten alternativbransjen?

DEBATT: Heidi Maria Lundbye synes alternativbransjen bør begynne å betale moms. Det gjør den ikke i dag.

– Forhuden har en funksjon, også for kvinner

– Forhuden har en funksjon, også for kvinner

DEBATT: – Personlig har jeg ikke hatt sex med mange omskårede menn, men noen er det blitt. Jeg har dog hatt endel sex med intakte menn. Min preferanse er helt klart en intakt penis, skriver Yvette Mariann Stornes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon