Anders Hamre Sveen: Kamp mot all religiøs fanatisme

#Når det gjelder religiøs fanatisme i Norge, så er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet er de største hyklerne av alle, skriver Anders Hamre Sveen,...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2009 kl 13:11

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Når det gjelder religiøs fanatisme i Norge, så er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet er de største hyklerne av alle, skriver Anders Hamre Sveen, leder av Rødt Akershus.

Publisert: 2.3.2009

Jeg er ikke en religiøs person, men jeg respekterer at andre mennesker er av en annen oppfatning enn meg. Men det som ingen burde respektere, er at enkelte religiøse ledere arbeider for diskriminering og undertrykking.

Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbundet, har sagt at «homofili er et avvik» og «alle avvik i medisinsk forstand er sykdom». Ghozlan ser åpenbart på homofile som mindreverdige mennesker. Ghozlans standpunkt er totalt uakseptabelt.

Lederen for imamfaglig komité i Islamsk Råd, Ahmed Esmaili, sier at kvinnelige muslimske politibetjenter i Norge «ikke kan bære en ettersittende uniform» og at de «primært ikke bør pågripe menn». Esmaili oppfordrer åpenbart til undertrykking og diskriminering av kvinner. Det er ønskelig med flere kvinner i politiet, og de kvinnelige politibetjentene må så klart ha nøyaktig den samme myndigheten som sine mannlige kollegaer.

Religiøse fanatikere finnes i alle de forskjellige religiøse leirene. Det er ikke lenge siden at enkelte kristne abortmotstandere sprengt abortklinikker i lufta i USA. Det rasistiske og terroristiske Ku Klux Klan eksisterer fortsatt, og klansmedlemmene definerer seg sjøl som kristne. Den sekteriske terrororganisasjonen Lord's Resistance Army, som operer i Uganda, og som rekrutterer nye barnesoldater gjennom kidnapping, definerer seg sjøl som en kristen organiasjon.

I Iran styrer sjølerklærte muslimer en totalt udemokratisk «islamsk» stat, med diktatorisk makt og jernhånd. I Israel finner vi kahanistene, som tar i bruk rasistisk terror mot ikke-jøder. I valget til den israelske nasjonalforamlinga, Knesset, ble partiet Yisrael Beiteinu det tredje største partiet. Yisrael Beiteinu ledes av rasisten Avigdor Lieberman, som i løpet av sin politiske karriere har trua med å jevne Teheran med jorda, samt bombe Aswan-dammen i Egypt. Avigdor Lieberman har dessuten tatt til orde for henrettelse av arabiske Knesset-representanter, drukning av palestinske fanger, likvidering av palestinske ledere og bombing av palestinske byer på Vestbredden.

I India er rasistiske hinduister i organisasjonene Vishwa Hindu Parishad og Rashtriya Swayamsevak Sang ansvarlig for hundrevis av tilfeller av voldtekt, lemlesting og drap i angrep mot ubevæpna muslimer. Hindusjåvinistene i India gikk nylig til fysisk angrep på kvinner som var på vei inn på indiske utesteder.

Når det gjelder religiøs fanatisme i Norge, så er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet er de største hyklerne av alle. FrP ønsker å framstå som motstandere av religiøs ekstremisme. Men FrP gikk imot innføringa av kjønnsnøytral ekteskapslov. I denne saka utgjorde FrP og KrF det mindretallet som jobba for fortsatt diskriminering av homofile par. Dersom FrP hadde vært interessert i å kjempe imot diskriminering, så hadde FrP vært motstandere av den diskriminerende statskirkeordninga i Norge. Men det er FrP ikke.

Flere FrP-politikere står nær bibelsenteret Levende Ord, en menighet som ledes av pastoren Enevald Flåten. Flere i FrPs bystyregruppe i Bergen er aktive medlemmer i denne menigheten. Levene Ords informasjonssjef fortalte nylig i et intervju med Bergensavisen at menigheten lærer sine elever «at homofili er en personlighetsforstyrrelse.

Pastoren Enevald Flåten er en svært intolerant og usympatisk mann. Flåten har blitt anmeldt for hets mot homofile (tre ganger) og for rasisme (to ganger). Flåten har kalt homofili for en «pervers livsstil» og har sagt på TV at «selv griser vet bedre enn homofile». Han har skrevet i en bok at kvinnens viktigste oppgave er å «passe munnen sin».

Det er viktig å understreke at det er forskjell på de religiøse fanatikerne, og resten av tilhengerne av de forskjellige religionene. Det er totalt uakseptabelt at enkelte bruker religion som både unnskyldning og verktøy for diskriminering av kvinner og homofile. Det er viktig at flest mulig blir med i kampen mot all religiøs fanatisme.

Anders Hamre Sveen, leder av Rødt Akershus

Siste nytt i Debatt

Ble møtt med råtne tomater i Norge - var en samlende skikkelse i USA

KOMMENTAR: Nylig avdøde Billy Graham var en randskikkelse i norsk kristenliv. For amerikanerne var han samlende. Det sier noe om kulturforskjellene mellom norsk og amerikansk kristenliv.

- Som motstander av religiøs forkynnelse i skolen forstår jeg frykten for yoga

DEBATT: Det er lett å latterliggjøre sørlandspolitikere og vestlandspastorer som kjemper mot yoga i skolen, kommunen og blant kristne. Klarer vi å se hvorfor latterliggjøringen er problematisk? spør hovedstyremedlem i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen.

Retten til å bestemme over eget liv. Hvorfor LIM ønsker forbud mot søskebarnekteskap

DEBATT: Et forbud mot søskenbarnekteskap vil være et viktig ledd i kampen mot ukultur og sosialt press, mener Dana-Æsæl Manouchehri.

 
Hvordan kan kirka så til de grader være i utakt med sitt eget grunnlag?
– HEF bør ikke sniksubsidiere Humanist Forlag gjennom en bokutgivelse

Økonomisjef i Human-Etisk Forbund, Harald Masst, mener Humanist Forlag har en svært solid økonomi og er godt rustet for omstilling om konfirmasjonsboka faller fra.

– HEF bør ikke bruke begrepet «sekulær muslim»

DEBATT: «Sekulære muslimer» – hva betyr det? Og hva kan ordbruken føre til? HEF-medlem Siamak Yazdankhah er kritisk til Fri tankes bruk av begrepet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse